Kőhegyi kolbászleves

Fotó: Vidék íze
Hozzávalók:

  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • 3-4 babérlevél
  • 1 szál kolbász
  • savanyú káposzta
  • 1 zellergumó
  • 1 fehérrépa
  • 2 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4-5 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágva lepirítjuk egy serpenyőben, ráfonnyasztjuk a hagymát, majd ezen az alapon majdnem puhára pároljuk az aprított zöldségeket. Párhuzamosan feltesszük a vizet a fűszerekkel forrni. Kakukkfüvet és bazsalikomot kicsit többet teszünk bele, mint azt józan ésszel tennénk. (Egy-egy púpozott evőkanál is mehet).

A forró vízbe annyi gyengén kiöblített káposztát teszünk, amit elvárunk a leves sűrűségétol, mondjuk négy kinyomkodott maréknyit. Az öblítésnél gondoljunk arra, mennyi káposztalevet akarunk átengedni a levesbe. 

A közben megpárolódott zöldségeket a serpenyőből átrakjuk a levesbe. Vékony karikára vágjuk a kolbászt. A serpenyő alját befedjük a kolbászkarikákkal, egyszer átforgatjuk, és azok is mennek a levesbe. Átrakásnál ügyeljünk, hogy mennyi kolbászzsírt látnánk szívesen a kész levesben: csak színt adjon, vagy erőt is.

Ha minden találkozott a fazékban, összerottyantjuk; ha a káposzta megpuhult, tejföllel, rászórt kis kakukkfűvel tálaljuk.

(Via Vidék íze)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!