Magyaros karfiolleves pirított főtt tésztával

Fotó: Vidék íze
Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 kisebb karfiol
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • zsiradék
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt

Elkészítés:

Meghámozzuk és apróra vágjuk a vöröshagymát, majd kevés zsiradékon elkezdjük párolni. Hozzádobjuk a meghámozott, fél vagy negyed szeletekre vágott gyökérzöldségeket is, és együtt dinszteljük tovább.

Ha már félig megpuhultak a zöldségek, meghintjük az evőkanálnyi liszttel vagy keményítővel, átkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ezt is jól elkeverjük.

Felöntjük bő liternyi vízzel, és visszarakjuk a láng fölé. Megsózzuk. A karfiolt apró rózsákra szedjük, belerakjuk, készre főzzük.

Közben elkészítjük a házi tésztát. A két egész tojáshoz adunk egy csipet sót, és összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, tíz centi széles csíkokra felvágjuk. A csíkokat hosszában háromszor feltekerjük, majd éles késsel szabálytalan kis háromszögekre vágjuk. Szétrázzuk, papírral bélelt tepsibe szórjuk, és 200 fokos sütőben pár perc alatt szárazon, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk. Közben egyszer-kétszer átkeverjük, hogy mindenütt egyenletesen süljön át.

Sós vizet forralunk egy kis fazékban, és kifőzzük benne a megpirított tésztát. Mindig csak a levesnek azon részébe tegyünk tésztát, ami elfogy, mert a hosszas tárolás során a főtt tészta felszívná a levet.

(Via Vidék íze)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!