Kolozsvári csirke krumplipalacsintával

Hozzávalók

  • 500 g csirkemell
  • 150 g kolozsvári szalonna
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk tárkony
  • só, bors
  • 100 ml fehérbor
  • 150 ml víz
  • 3 ek tejföl

A palacsintához

  • 250 g főtt krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 150 g liszt
  • 200 ml tej
  • 1 ek olívaolaj
  • 20 g reszelt parmezán
  • só, bors

Fotó: Streetkitchen
Elkészítés:

A csirkemellet tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten megpirítjuk az apróra vágott szalonnát, majd kivesszük. A visszamaradt zsírban magas hőmérsékleten oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük a csirkemellszeleteket, majd ezt is kivesszük. A serpenyőben üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, megszórjuk a tárkonnyal, majd visszarakjuk az elősütött csirkét és a pirított szalonnát. Felöntjük a fehérborral és ha elpárolgott, akkor a vízzel is. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul és a szaft picit besűrűsödik. A legvégén elzárjuk és belekanalazzuk a tejfölt, amivel csak átmozgatjuk picit az egészet.  

A palacsintához a krumplit puhára főzzük, leszűrjük és egy aprítógépbe tesszük. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megkaramellizáljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és ezt is a krumplihoz adjuk, majd az egészet párszor átpörgetjük, hogy püré állagot kapjunk. Egy keverőtálban a tojást a liszttel, reszelt parmezánnal, sóval, borssal elkeverjük és felhúzzuk a tejjel. Ebbe keverjük bele a krumplit majd merőkanalanként kb. 1-2 cm vastag palacsintákat sütünk belőle kiolajozott serpenyőben.  A ragus csirkét a krumplis palacsintával tálaljuk.

(Via Streetkitchen)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: