Hagymás bab

 

Fotó: Streetkitchen
Hozzávalók:

  • 5 - 6 fej hagyma (kb. 1 kg)
  • 5 - 6 gerezd fokhagyma
  • 70 - 80 ml olaj
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 csapott ek édes chilipehely
  • 1 csapott tk erős chilipehely
  • ½ konzerv paradicsompassata (kb. 200-250 g)
  • 1 l víz
  • 1 csapott ek fokhagyma-granulátum
  • 100 g bolti pirított hagyma (kb. 8 ek)
  • 1 tk durvára őrölt bors
  • 4 konzerv nagy szemű fehérbab (4 x 350 g)

Elkészítés:

A hagyma felét finomra vágjuk, a másik felét felszeleteljük. A szeleteknek nem kell vékonynak lenniük, hogy szép nagy, pirítható felületük legyen. A fokhagymát felszeleteljük.

Egy nagy lábast felforrósítunk, és beleöntünk 50 ml olajat. Elsőként a fokhagymát pirítjuk meg benne, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát is, és megsózzuk, hogy kihasználjuk a vízelvonó hatást. Lepirítjuk, majd rászórjuk a köményt, átpirítjuk, hogy kiadja az ízét, és beleszórjuk a kétfajta chilipelyhet. Kevergetve fél percet pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsompassatát, ezzel is átpirítjuk, és felöntjük egy liter forró vízzel. Beleszórjuk a fokhagymaport, a pirított hagymát, a durva borsot, sózzuk, és addig főzzük kevergetve, amíg besűrűsödik. 

Közben megpirítjuk a szeletelt hagymát egy felforrósított serpenyőben, kevés olajon. Sózzuk, hogy még hamarabb bronzos színűre piruljon, majd a felhasználásig félretesszük.

A paradicsomos alapba öntjük a babkonzervek levét, és kb. 40 perc alatt sűrűre visszaforraljuk, majd beleszórjuk a babot, felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. 

Beletesszük a karamellizált szeletelt hagymát is, összeforraljuk, ha kell, ízlés szerint utánaízesítünk, és már kínálhatjuk is.

(Via Streetkitchen

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: