Gong Bao csirke

Fotó: Nosalty
Hozzávalók

A csirkéhez

  • 1 db csirkemell filé (2 pár)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 5 közepes db újhagyma
  • 2 ek repceolaj
  • 7.5 dkg földimogyoró (pirítva)
  • 1 kávéskanál chilipehely (vagy chili)
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál bors

A páchoz

  • 0.5 kávéskanál só
  • 2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 tk világos és sötét szójaszósz)
  • 0.3 csapott ek kukoricakeményítő (1 kiskanál)
  • 1 teáskanál sherry (Shaoxing bort helyettesíti)

A szószhoz

  • 1 ek cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (3/4 kiskanál)
  • 2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 sötét és világos)
  • 1 ek balzsamecet (Chinkiang ecet helyett)
  • 1 ek szezámolaj
  • 15 ml alaplé (vagy víz)

Elkészítés

A csirkéhez

A csirkét felkockázzuk egyforma falatnyi darabokra.

A páchoz minden hozzávalót összekeverünk, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és összekeverjük a csirkével.

A páchoz

A szósz összes alapanyagját összekeverjük, és az összeállításig félretesszük.

A fokhagymát vékonyra szeleteljük a gyömbérrel együtt, és az újhagymát felvágjuk nagyjából a csirkével egyező méretű darabokra.

A szószhoz

A wokot vagy serpenyőt jól felforrósítjuk kevés olajjal, és beledobjuk a szecsuáni borsot, és ha friss chilit használunk, akkor azt is ilyenkor, az elején adjuk hozzá. A fokhagymát és a gyömbért, valamint ha chilipelyhet választunk, csak azután adjuk hozzá, ha már illatos a bors.

1 perccel később a csirkekockákat is hozzáadjuk (a páccal együtt). Kevergetve pirítjuk, amíg át nem sülnek (mindegyik kocka kifehéredik).

A szószt kicsit felkeverjük, és a csirkéhez adjuk. Ha már fényes és kissé besűrűsödött, a mogyorót is hozzáadjuk, és készen is vagyunk.

(Via Nosalty)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: