Füstölt sajtos croissant

Fotó: Street Kitchen
Hozzávalók 12 darabhoz

  • 170 ml tej
  • 50 g élesztő
  • 20 g cukor
  • 600 g liszt
  • 140 g natúr joghurt
  • 1 tk só
  • 2 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 180 g vaj
  • 400 g füstölt sajt

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és félrerakjuk. Egy nagyobb üstbe mérjük a lisztet, a joghurtot, a sót és 2 db tojást, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és alaposan összekeverjük a tésztát. Egy fóliát rakunk a tetejére, és 50 percre hűtőbe rakjuk.

A pihentetés után a tésztát kissé átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk, gombóccá formázzuk, és kör alakúra nyújtjuk. A vajat 7 részre osztjuk, majd a tésztakorongokat egymásra rétegezzük úgy, hogy mindegyik réteg közé kenünk 1-1 adag vajat. Az egymásra rétegezett tésztát olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire tudjuk, majd átlósan 12 részre vágjuk.

A sajtból kb. 60 g-ot félrerakunk, a többit hosszában 12-felé vágjuk. A sajthasábokat a 12 háromszög szélesebb végeire rakjuk, majd haladva feltekerjük, és 3-4 ujjnyi távolságra, sütőpapíros tepsire rakjuk őket.

Letakarva, 30 percig kelesztjük a kifliket, majd lekenjük tojással, megszórjuk a maradék, nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal, és 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük őket.

  • Előkészítés: 110 perc
  • Sütés: kb. 30 perc
  • Összesen: kb. 140 perc

(Via Street Kitchen)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!