A leveshez:
- 1 nagy (80-90 dkg) csontos csirkemell bőre és csontja
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- fél karalábé
- negyed cikk zeller
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 fél paprika (vagy egy paprikacsutka)
- só
- egész bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- levestészta a tálaláshoz
A gombóchoz:
- a csontos csirkemellből a színhús
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt gyömbér
- szerecsendió
- 1 csipet szárított lestyán
- 1 tojás
- 2 púpos evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
Éles késsel kifilézzük a csirkemellet. Nem kell nagyon letisztítani a csontot, egyáltalán nem baj, ha marad rajta hús is. A színhúst berakjuk a hűtőszekrénybe. A bőrt és a csontot beletesszük egy nagy fazékba. Beledobjuk a paprikát (vagy a csutkát), öntünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, és elkezdjük főzni. Ha felforrt, kicsire vesszük. Leszedjük a habját. Adunk hozzá egy teáskanál sót. A vöröshagyma külső, piszkos héját lehúzzuk, de nem hámozzuk meg, héjastul tesszük a levesbe a két gerezd megtisztított fokhagymával együtt. A leveszöldségeket megpucoljuk, egyben mehetnek ezek is a lébe. Ha újra felforrt, ismét leszedjük a habját. Beleszórunk 8-10 szem egész borsot, beledobjuk a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és nagyon kicsi lángon főzzük 2-3 órát.
Közben elkészítjük a gombócokat. A húst felkockázzuk, és minden más hozzávalóval (tojás, morzsa, fűszerek) beletesszük egy aprítógépbe, és pár percig pörgetjük, jól kihabosítjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk. Beledobjuk a kész levesbe, és addig főzzük, míg fel nem jön a leves tetejére (pár perc). Mindent kiszedünk a léből, a zöldségeket karikákra vágjuk. A levet pedig átszűrjük. A levestésztát sós vízben kifőzzük.
(Via Vidék Íze)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!