Vegyes zöldséges borsóleves, habkönnyű grízgaluskával

Hozzávalók

A leveshez

  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 0.5 db zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kg zöldborsó
  • 1 ek finomliszt
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 l víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma

A grízgaluskához

  • 3 db tojás
  • 150 g búzadara
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés

A leveshez

A répákat és a zellert megtisztítjuk, és hasonló méretű karikákra és kockákra vágjuk.

Egy nagy méretű lábasban kevés olajat hevítünk, majd rászórjuk a répákat és a zellert.

Néhány percig pirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymákat és a (fagyasztott) zöldborsót is. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a liszttel és fűszerpaprikával, és jól elkeverjük.

Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobunk egy fej vöröshagymát, és lefedve 30 percig főzzük.

Közben elkészítjük a grízgaluskát. Egy tálban enyhén felverünk három tojást, rászórjuk a búzadarát, a borsot és a petrezselymet, majd jól elkeverjük, és negyed óráig a hűtőben pihentetjük.

Az idő leteltével kihalásszuk a vöröshagymát, és két kanál segítségével a levesbe szaggatjuk a galuskákat.

További 10 perc főzés után, kevés petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk is!

(Via Nosalty)