A leveshez
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 0.5 db zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 kg zöldborsó
- 1 ek finomliszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 l víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 db vöröshagyma
A grízgaluskához
- 3 db tojás
- 150 g búzadara
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
A répákat és a zellert megtisztítjuk, és hasonló méretű karikákra és kockákra vágjuk.
Egy nagy méretű lábasban kevés olajat hevítünk, majd rászórjuk a répákat és a zellert.
Néhány percig pirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymákat és a (fagyasztott) zöldborsót is. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a liszttel és fűszerpaprikával, és jól elkeverjük.
Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobunk egy fej vöröshagymát, és lefedve 30 percig főzzük.
Közben elkészítjük a grízgaluskát. Egy tálban enyhén felverünk három tojást, rászórjuk a búzadarát, a borsot és a petrezselymet, majd jól elkeverjük, és negyed óráig a hűtőben pihentetjük.
Az idő leteltével kihalásszuk a vöröshagymát, és két kanál segítségével a levesbe szaggatjuk a galuskákat.
További 10 perc főzés után, kevés petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk is!
(Via Nosalty)