Szűzpecsenye tejszínes hagymamártásban

Hozzávalók:

A húshoz

  • 450 g sertésszűz
  • 1 teáskanál adalékmentes só
  • 5 csipet fehérbors (őrölt)
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 3 evőkanál sertészsír

A mártáshoz

  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • 1 teáskanál adalékmentes só
  • 3 csipet fehérbors (őrölt)
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 mokkáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
  • 100 ml víz
  • 100 ml bor (fehér, száraz)
  • 330 ml főzőtejszín (15-20%-os)

Elkészítés: 

A húsról eltávolítjuk a hártyát és a felesleges zsiradékot, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Kissé lenyomkodjuk a kezünkkel, nem kell klopfolni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.

Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. A húsokat kivesszük a serpenyőből, lefedjük alufóliával, majd félretesszük.

A vöröshagymát negyedekre vágjuk, majd felszeleteljük, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A hús sütéséből visszamaradt zsiradékon elkezdjük pirítani. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.

Amikor a hagyma kissé megpuhult, megszórjuk liszttel és felöntjük a fehérborral és a vízzel. Hozzáadjuk a mustárt és az ételízesítőt, majd alaposan összekeverjük.

Visszahelyezzük a serpenyőbe a húsokat, majd az egészet készre főzzük. Amikor elkészült, felöntjük a tejszínnel, majd addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a mártás.

Párolt rizzsel, vagy tésztával tálalhatjuk az ízletes szűzpecsenyét tejszínes hagymamártásban.

(Via Cookpad)