Hozzávalók:
A húshoz
- 450 g sertésszűz
- 1 teáskanál adalékmentes só
- 5 csipet fehérbors (őrölt)
- 1 teáskanál köménymag (őrölt)
- 3 evőkanál sertészsír
A mártáshoz
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
- 1 teáskanál adalékmentes só
- 3 csipet fehérbors (őrölt)
- 1 teáskanál köménymag (őrölt)
- 1 teáskanál mustár
- 1 mokkáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
- 100 ml víz
- 100 ml bor (fehér, száraz)
- 330 ml főzőtejszín (15-20%-os)
Elkészítés:
A húsról eltávolítjuk a hártyát és a felesleges zsiradékot, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Kissé lenyomkodjuk a kezünkkel, nem kell klopfolni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, majd a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. A húsokat kivesszük a serpenyőből, lefedjük alufóliával, majd félretesszük.
A vöröshagymát negyedekre vágjuk, majd felszeleteljük, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A hús sütéséből visszamaradt zsiradékon elkezdjük pirítani. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
Amikor a hagyma kissé megpuhult, megszórjuk liszttel és felöntjük a fehérborral és a vízzel. Hozzáadjuk a mustárt és az ételízesítőt, majd alaposan összekeverjük.
Visszahelyezzük a serpenyőbe a húsokat, majd az egészet készre főzzük. Amikor elkészült, felöntjük a tejszínnel, majd addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a mártás.
Párolt rizzsel, vagy tésztával tálalhatjuk az ízletes szűzpecsenyét tejszínes hagymamártásban.
(Via Cookpad)