Pincepörkölt

Hozzávalók

  • 2 ujjnyi vastag szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 1 csapott tk édes fűszerpaprika
  • 1 csapott tk csípős paprika
  • 1 csapott tk füstölt paprika
  • 400 g marhahús
  • 200 ml vörösbor
  • só, bors
  • 2 - 3 db babérlevél
  • 1 nagy csipet majoranna
  • 1 mk fűszerkömény
  • 400 g bőrös csülök
  • 3 db nagyobb burgonya

Elkészítés:

A szalonnát kisebb kockákra vágjuk és egy nagyobb lábasban elkezdjük lepirítani. A hagymát felaprítjuk és a sülő szalonnára dobjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk majd fokhagymanyomón átnyomva a többi cucchoz adjuk. A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk, majd hozzádobjuk a sülő hagymás szalonnás keverékhez. Mehet is bele a háromféle fűszerpaprika, jöhet egy alapos keverés, majd kb. 50 ml vízzel felöntjük az alapot. A marhahúst kockákra vágjuk és beledobjuk a lábasba, majd hozzáöntjük a vörösbort. Jó alaposan sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, fűszerköményt és felöntjük kb. 150 ml vízzel és időnként átkevergetve főzzük kb. 2 órán át a pörköltet. 

Ennyi idő alatt sokat fog párologni a folyadéktartalma, amit borral és vízzel pótolunk. 2 óra elteltével mehet bele a feldarabolt csülök is, amivel még 30 percig főzzük a pörköltet. Ezután hozzádobjuk a kockákra vágott burgonyát, átkeverjük és hagyjuk, hogy az is megfőjön, ami kb. újabb 30 percig tart, de ezzel már el is érkeztünk a főzés végéhez és legjobb részhez, azaz a tálaláshoz! Mehet mellé egy nagy szelet puha, friss kenyér és már ehetjük is!

(Via Streetkitchen)