Palócleves

Hozzávalók:

  • 400 g sertéslapocka
  • 3 fej hagyma
  • 70 g szalonna
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g krumpli
  • 250 g friss zöldbab
  • 100 ml tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
  • 1-2 ág friss tárkony

Elkészítés:

A megtisztított húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból és félretesszük.

Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika, a kömény, megborsozzuk, és amint elkevertük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön-külön megfőzzük őket annyi sós vízben, amennyi ellepi. A burgonya mellé dobjunk néhány babérlevelet is.

Amint a pörköltünk kész, ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet, hogy nagyjából 4 liternyi levest kapjunk. Felforraljuk és a liszttel elkevert tejföllel némi hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Beledobjuk az apróra vágott kaprot, tárkonyt és némi tárkonyecettel (vagy citromlével) ízesítjük. Ízlés szerint megszórjuk a félretett szalonnapörccel.

(Via Streerkitchen)