Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma (kisebb)
  • 60 g vaj
  • 600 g borjúhús (lapocka vagy comb)
  • só, bors
  • 1 tk paradicsompüré
  • víz vagy alaplé
  • 2 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 400 g zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpozott tk liszt
  • 200 ml tejszín

A gombóchoz

  • 500 g tisztított burgonya
  • 1 csipet só
  • 150 g liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd félretesszük kicsit. 

A hagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk a felkockázott borjút, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már láthatóan veszített a nedvességtartalmából, hozzákeverjük a paradicsompürét. Kevergetés közben hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy leégjen. 

Mikor megint visszapirult, és körülbelül félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, kicsit összepároljuk, majd felöntjük kb. 800 ml vízzel vagy alaplével. Beleszórjuk a zöldborsót, és ha felforrt, beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, és lassan főzzük tovább.

Közben a pihentetett tésztából 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész is.

(Via Streetkitchen)