Mexikói babgulyás

 Hozzávalók:

  • 250 g tarka vagy vörösbab
  • 4 fej hagyma
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 4 - 5 ek sertészsír
  • 1 ½ ek őrölt koriander
  • 2 ek római kömény
  • 2 ½ ek füstölt paprika
  • 1 tk chipotlepehely vagy chilipehely
  • 1 db paradicsom
  • 1 l babfőzőlé
  • 600 g marhacomb
  • 2 l marhaalaplé vagy víz
  • só, bors
  • 450 g kukorica
  • 150 g pritamin paprika (vegyes színű)
  • 1 db burgonya
  • 1 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kis csokor koriander

A tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és feltesszük főni másfél liter vízzel. Addig bugyogtatjuk, amíg puha nem lesz, majd leszűrjük és megtartjuk a levét is. 

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zellerszárat lepirítjuk a zsíron, majd félrehúzzuk a tűzről, és korianderrel, római köménnyel, füstölt paprikával, chipotléval (füstölt piros jalapeno, de ha nem bírjuk a csípőset, csökkenthetjük a mennyiségét) fűszerezzük, elkeverjük, majd beletesszük a kockázott paradicsomot, és felöntjük a babfőzőlével. Összeforraljuk, majd egy botmixerrel leturmixoljuk.

Beletesszük a kockára vágott marhahúst, felöntjük a marhaalaplével, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig bugyogtatjuk, amíg a hús szinte teljesen puha nem lesz. Ekkor beletesszük a kukoricát, a kockára vágott pritamin paprikát, burgonyát és a félkarikára vágott répákat. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhultak, végül hozzákeverjük a babot, és ízés szerint sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, majd belekeverjük az apróra vágott friss koriandert. Ha szeretnénk, akkor tejföllel fogyaszthatjuk.

(Via Streetkitchen)