Hozzávalók
A leveshez:
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 db babérlevél
- 1 csipet oregano
- 1 csipet kakukkfű
- 1 ½ l víz (vagy zöldségalaplé)
- 2 - 3 db kisebb burgonya
- 1 db kisebb cukkini
- 2 marék zöldborsó
- 150 g konzerv fehérbab (ha szárazbabot használunk, előtte áztassuk be és hamarabb adjuk a leveshez)
A fokhagymás paradicsomos mártáshoz:
- 1 db paradicsom
- 10 db levél friss bazsalikom
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Egy közepes lábasban olajat forrósítunk. A fehérrépát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát egyenlő méretű kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, hagyjuk 1-2 percig pirulni, majd a fehér- és sárgarépát a vöröshagymára dobjuk. Kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Mehetnek hozzá a fűszerek. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Lefedve hagyjuk kb. 15 percig főni.
Ezután adjuk hozzá a burgonyát. Újabb 10 percig főzzük, majd mehet hozzá a zöldborsó, a cukkini és a fehérbab. Hagyjuk pár percig főni. Közben egy aprítógépben lezúzzuk a paradicsomot a bazsalikomlevelekkel az olívaolajjal és a fokhagymával és az egészet a levesbe öntjük. Forralunk rajta egyet és már tálalhatjuk is!
(Via Streetkitchen)