Krumplileves gazdagon

Hozzávalók

  • 100 g füstölt szalonna
  • 200 g csípős kolbász
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 1.7 l víz
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek finomliszt

Elkészítés

Egy lábasban alacsony lángon ropogósra sütjük az apró kockákra vágott szalonnát, majd egy szűrővel kiszedegetjük. A kolbászt karikákra vágjuk, és hasonló módon lepirítjuk, majd kihalásszuk.

A felaprított hagymát üvegesre pároljuk a szalonnás-kolbászos zsírban, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük 2 dl vízzel, és zsírjára pirítjuk.

Mehetnek a lábasba a karikákra vágott répák, a fűszerek (só-bors-fűszerkömény-babérlevél), majd 1,5 liter víz. Lefedve félpuhára főzzük.

Ha kezdenek puhulni a répák, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd az egészet 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha minden megpuhult, simára keverjük a lisztet a tejföllel és egy merőkanálnyi levessel, majd sűrű kavargatás mellett beleöntjük a levesbe.

Felforraljuk, és készen is vagyunk! Plusz tejföllel, a ropogós kolbász- és szalonna-darabkákkal, egy kevés zölddel és pogácsával tálaljuk.

(Via Nosalty)