Hozzávalók
A csirkemellhez
- 2 db csirkemell filé
- 70 g vaj
- 1 evőkanál petrezselyemzöld
- 2 evőkanál tárkony (friss, vagy szárított)
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
A panírozáshoz
- 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 evőkanál búzaliszt (BL55)
A sütéshez
- étolaj
Elkészítés
A csirkemelleket középen kettévágjuk, de csak addig, hogy kitudjuk hajtani a húst. Így kapunk egy nagyobb szeletet. Ezt óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és addig a hűtőbe rakjuk amíg a fűszervajat elkészítjük.
A szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük a citromlevet, mustárt, apróra vágott friss vagy szárított fűszereket, sót borsot és hűtőbe (vagy fagyasztóba) rakjuk 10-15 percre, hogy formázhatóvá dermedjen a vaj.
Mikor megdermedt a vaj, kivesszük a húsokat is a hűtőből, a fűszeres vajból két rudat formázunk é a húsok szélére rakjuk, majd feltekerjük őket, úgy, hogy oldalt is felhajtjuk kicsit a húst, majd hosszában feltekerjük, így nem fog kifolyni sülés közben a vaj.
Fogpiszkálókkal rögzíthetjük a hústekercseket.
Előkészítünk 3 tálat. egyikben pici sóval elkeverjük a tojást, a másikba rakjuk a lisztet, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát.
A húsokat először a lisztbe forgatjuk, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába.
Előmelegített olajban készre sütjük a húsokat, majd papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges olajat felitassuk. Salátával, hasábburgonyával, vagy tetszőleges körettel tálaljuk a kijevi csirkemellet.