Bakonyi húsgombóc

Hozzávalók

A gombás szószhoz

  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g gomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 200 ml alaplé
  • 150 g tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek petrezselyem

A húsgombóchoz

  • 250 g darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk.

A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk.

A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával, elkavarjuk, felöntjük a levessel. Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva, kb. 25 percig főzzük.

A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.

(Via Nosalty)