Savanyú leves

"Nagy leves rajongóként szinte minden nap készítek, és fogyasztok különféle leveseket. Ez a savanyú leves az egyik kedvencem a sok közül. Ez most egy alap recept, de sokféleképp variálható. Készíthetjük bármilyen húsból, tetszés szerint összeválogatott zöldségekből. Aki szereti a friss, pikáns ízeket, az nem fog csalódni. :)" - írta a receptet megosztó Alajuli.

Hozzávalók 4 adagra:

  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 300 g sertéscomb
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g zellergumó (nyers)
  • 2 csapott evőkanál só
  • 5 csipet fehérbors (őrölt)
  • 1500 ml víz
  • 50 g rizs
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 db tojássárgája
  • 200 ml tejföl (20%-os)
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál zellerzöld (nyers)

Elkészítés:

A zsíron elkezdjük pirítani az apró kockára vágott hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a kockára vágott húst, majd együtt sütjük tovább.

Hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet egy pár percig együtt pároljuk.

Felöntjük vízzel, majd addig főzzük, amíg minden majdnem meg nem puhul. Hozzáadjuk a rizst, és készre főzzük.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd egy tálkában elkeverjük a tejföllel a tojássárgákat, és a citromlevet. Teszünk bele a főzőléből, majd a leveshez adjuk hőkiegyenlítéssel.

A főzés végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a zellerlevelet.

Ízlés szerint petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk az elkészült savanyú levest. Aki szereti, ízesítheti egy kis erős paprikával is.

Forrás: Cookpad