Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor.

Hozzávalók 6 adagra:

  • 1.5 kg egész csirke
  • 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
  • 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
  • 1 db zellergumó (nyers)
  • 4 szem burgonya
  • 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
  • 100 g zöldborsó
  • 100 g zöldbab
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 L víz
  • 1 teáskanál feketebors (egész)

A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk.

A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk.

A burgonyát is meghámozzuk, felkockázzuk.

Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt és ebben megpirítjuk a fekaprított vöröshagymát, és fokhagymát.

Pár perc után hozzáadjuk a zöldségeket és együtt tovább pirítjuk. (a gyökérfélék ilyenkor kapnak egy édeskés, karamelles ízt)

Meghintjük egy kanál liszttel (stauboljuk) és tovább pirítjuk 5-10 percig.

Hozzáadjuk a húsokat, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük a vízzel.

Adunk hozzá egy csokor zellerzöldet, petrezselymet, sózzuk, hozzáadjuk az egész borsokat, és nagy lángon felforraljuk. Ha felforrt, kicsire vesszük a lángot és fedő alatt kb. 1 óra alatt készre főzzük.

Mikor kb. fél óra van hátra a főzésből, hozzáadjuk a burgonyát.

Mikor már csak 15 perc van hátra, hozzáadjuk a zöldborsót és a babot is.

Majd forrón tálaljuk! :)

Forrás: Cookpad