- 300 g erdei gomba vegyesen (nagy őzlábgomba, sárga rókagomba, fenyőtinórú, hosszúpereszke)
- 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk szárított kakukkfű (friss is jó)
- 2 ek sertészsír (libazsír, vaj, olívaolaj, napraforgóolaj is jó)
- 150 ml tejföl
- 1 ek liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
- 2 ek kristálycukor
Levesbetét:
- Ízlés szerint galuska
Elkészítés:
A rókagombát megmossuk, 10 percre cukros vízbe áztatjuk, hogy az esetleges keserűségét elvegyük. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.
A tinóru kalapjáról a barna héjat eltávolítjuk, mert ragacsos, nyúlós lesz főzés után. Megmossuk, leszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.
Az őzláb gombáról, a leveleket, erdőtalajt stb..., leszedjük, gyorsan le is moshatjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.
A pereszkét is gyorsan folyó vízzel leöblítjük, megszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.
Az összevágott hagymát, fokhagymát zsíron megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a leveszöldséget, és 1 ek cukorral, zsírjára pirítjuk, karamellizáljuk.
Hozzáadjuk a gombákat, és felöntjük a csirke alaplével. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, frissen vágott petrezselyemmel. Kb. 15 perc főzés után behabarjuk, kiforraljuk.
Tejföllel, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.
(Via Cookpad)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!