Vegyes erdei gombaleves

Fotó: Cookpad
Hozzávalók

  • 300 g erdei gomba vegyesen (nagy őzlábgomba, sárga rókagomba, fenyőtinórú, hosszúpereszke)
  • 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk szárított kakukkfű (friss is jó)
  • 2 ek sertészsír (libazsír, vaj, olívaolaj, napraforgóolaj is jó)
  • 150 ml tejföl
  • 1 ek liszt
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek kristálycukor

Levesbetét:

  • Ízlés szerint galuska

Elkészítés:

A rókagombát megmossuk, 10 percre cukros vízbe áztatjuk, hogy az esetleges keserűségét elvegyük. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.

A tinóru kalapjáról a barna héjat eltávolítjuk, mert ragacsos, nyúlós lesz főzés után. Megmossuk, leszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.

Az őzláb gombáról, a leveleket, erdőtalajt stb..., leszedjük, gyorsan le is moshatjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.

A pereszkét is gyorsan folyó vízzel leöblítjük, megszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre.

Az összevágott hagymát, fokhagymát zsíron megfuttatjuk.

Hozzáadjuk a leveszöldséget, és 1 ek cukorral, zsírjára pirítjuk, karamellizáljuk.

Hozzáadjuk a gombákat, és felöntjük a csirke alaplével. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, frissen vágott petrezselyemmel. Kb. 15 perc főzés után behabarjuk, kiforraljuk.

Tejföllel, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.

(Via Cookpad)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!