Gyors, zöldséges csirkeleves

Fotó: Nosalty
Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy db sárgarépa
  • 1 db póréhagyma (nagy)
  • 40 dkg krumpli 
  • 4 közepes szár halványító zeller
  • 4 ek vaj (3+1 ek)
  • 1.5 l víz
  • 200 ml habtejszín
  • 1 db tojássárgája
  • 1 közepes db újhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió (nagy csipet)
  • 1 csipet sáfrány
  • 3 db babérlevél
  • 3 db zsálya
  • 2 szál kakukkfű
  • 0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés

A póréhagymát megmossuk, felaprítjuk. A szár zöld végéből egy öt centis darabot félreteszünk a tálaláshoz. A csirkét megmossuk, kisebb kockákra vágjuk.

3 ek. vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a finomra vágott póréhagymát, elkeverjük. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig keverjük. Felöntjük a vízzel, és fűszerezzük: belereszeljük a szerecsendiót, a sáfrányt, a babérlevelet, a finomra vágott zsályát és egy szál kakukkfüvet.

Kis lángon főzni kezdjük, közben megpucoljuk és kis kockákra vágjuk a krumplit, vékonyan felkarikázzuk a halványító zellert. Hozzáadjuk őket a leveshez (eddigre olyan 10 percet kellett kis lángon főnie).

A répát megpucoljuk, julienne-re (nagyon vékony hasábokra) vágjuk, egy fél maroknyit félreteszünk belőle, a többit a leveshez adjuk, és még 5-8 percig főzzük.

A tojássárgáját és a habtejszínt kikeverjük, majd óvatosan a leveshez csurgatjuk, és még két percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

A maradék póréhagymát is julienne-re vágjuk, majd a répával együtt pár percig pirítgatjuk őket a maradék 1 kanál vajon. A petrezselymet finomra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk.

A levest tányérokba merjük, megszórjuk a vajon pirított póréval és répával, majd a finomra vágott petrezselyemmel és újhagymával.

(Via Nosalty)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!