- 40 dkg csirkemell filé
- 1 nagy db sárgarépa
- 1 db póréhagyma (nagy)
- 40 dkg krumpli
- 4 közepes szár halványító zeller
- 4 ek vaj (3+1 ek)
- 1.5 l víz
- 200 ml habtejszín
- 1 db tojássárgája
- 1 közepes db újhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió (nagy csipet)
- 1 csipet sáfrány
- 3 db babérlevél
- 3 db zsálya
- 2 szál kakukkfű
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A póréhagymát megmossuk, felaprítjuk. A szár zöld végéből egy öt centis darabot félreteszünk a tálaláshoz. A csirkét megmossuk, kisebb kockákra vágjuk.
3 ek. vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a finomra vágott póréhagymát, elkeverjük. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig keverjük. Felöntjük a vízzel, és fűszerezzük: belereszeljük a szerecsendiót, a sáfrányt, a babérlevelet, a finomra vágott zsályát és egy szál kakukkfüvet.
Kis lángon főzni kezdjük, közben megpucoljuk és kis kockákra vágjuk a krumplit, vékonyan felkarikázzuk a halványító zellert. Hozzáadjuk őket a leveshez (eddigre olyan 10 percet kellett kis lángon főnie).
A répát megpucoljuk, julienne-re (nagyon vékony hasábokra) vágjuk, egy fél maroknyit félreteszünk belőle, a többit a leveshez adjuk, és még 5-8 percig főzzük.
A tojássárgáját és a habtejszínt kikeverjük, majd óvatosan a leveshez csurgatjuk, és még két percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
A maradék póréhagymát is julienne-re vágjuk, majd a répával együtt pár percig pirítgatjuk őket a maradék 1 kanál vajon. A petrezselymet finomra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk.
A levest tányérokba merjük, megszórjuk a vajon pirított póréval és répával, majd a finomra vágott petrezselyemmel és újhagymával.
(Via Nosalty)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!