Pikáns sertésraguleves - zöldségkavalkáddal

Hozzávalók

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 80 dkg sertéslapocka
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 0.5 teáskanál fekete bors (őrölt)
  • 2 teáskanál majoranna (morzsolt)
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 ek ételízesítő
  • só ízlés szerint (amennyi még szükséges)
  • 1 teáskanál cukor (kristálycukor)
  • 1 nagy db paradicsom
  • 1 közepes db tv paprika
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 20 dkg zöldbab 
  • 20 dkg vajbab 
  • 1 csokor petrezselyem (aprított)
  • 2 db zellerlevél (aprított - 1 evőkanálnyi)
  • 150 g tejföl (kis doboz 20%-os)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé (friss citromból nyert)
  • 2 l víz (szükség szerint)

Elkészítés

Előkészítjük a szükséges hozzávalókat: a húst felkockázzuk (zsírmentes legyen - távolítsuk el róla), megmossuk, a kelkáposztát tisztítás után felszeleteljük, egy 3-4 l-es lábasba tesszük a zsiradékokat, s erre kockázzuk a hagymát, egy kistányérra felaprítjuk a megtisztított fokhagymákat.

A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, a paradicsom háját lehúzzuk (érett volt, simán lejött, ilyet válasszunk hozzá), felaprítjuk, s kézzel jól szétnyomkodjuk, a fagyasztott babokat tálkába kimérjük, s egy kistányérral lefedve visszatesszük a fagyasztóba, hogy ne olvadjon ki.

A zsiradékon elkezdjük dinsztelni a hagymát, picit megsózzuk, így könnyebben puhul, majd hozzáadjuk az előkészített fokhagymát, s együtt dinszteljük tovább lassú tűzön.

A megdinsztelt (nem kell megpirítani!) hagymákra öntjük a húst, hozzáöntünk 1/2 liter hideg vizet, rászórjuk a pirospaprikát (azért csak ennyit, mert csak épp, hogy egy kis színt adjon majd a levesnek, annyi kell), összekavarjuk, megszórjuk a borssal, s a többi fűszer felével.

Összekavarjuk, s fedő alatt főzzük 3/4 óráig, majd beletesszük az előkészített paradicsomot, s beleteszünk egy megmosott, kicsumázott paprikát félbevágva (a végén ezt kivesszük).

Hozzáadjuk a répákat, a fűszerek másik felét, a cukrot is most, összekavarjuk. Kivesszük a fagyasztóból a babokat, beleöntjük a levesbe, a kelkáposztát is. Összekavarjuk, felöntjük 1 liter vízzel, illetve, amennyit igényel (eltérés lehetséges a víz mennyiségét illetően, a hozzávalók méreteinek kisebb eltérése miatt), összekavarjuk, megvárjuk, míg felforr, lefedjük, s addig (körülbelül még fél óra) főzzük, még minden megpuhul. Kóstoljuk meg, ha kell, még fűszerezzük.

Ha minden megpuhult, rászórjuk az aprított zöldeket, összekavarjuk. Egy tálkában a tejfölt kikavarjuk a mustárral, majd a levesből kiszedett kevés lével is alaposan elkavarjuk, s hozzáöntjük a leveshez, melyben szintén alaposan elkavarjuk.

Kavarás közben a citromlevet beleöntjük a levesbe, közepes-lassabb tűzön még körülbelül 15 percig összerotyogtatjuk - közben kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük a szükség szerint -, majd elzárjuk a hőt, lefedve állni hagyjuk, úgy fél órát, s lehet tálalni!

(Via Nosalty)