Hozzávalók
- 500 g fejtett bab
- 4 l víz
- 1 kg sertéscsülök
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 nagy db sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db burgonya (nem kötelező)
- 3 db babérlevél
- 3 ek majoranna
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 500 g tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A babot egy tálba szórjuk, felöntjük vízzel, és fél napig pihentetjük.
A csülköt alaposan megmossuk, majd egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és mellédobjuk a megpucolt hagymát, répákat, fokhagymát és ízlés szerint a burgonyát (ha sűrűbben szeretjük a levest, mindenképp dobjunk bele egy nagy darabot).
Fűszerezzük a babérlevelekkel és a majorannával. Letakarva kb. 3 óráig főzzük, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhul.
Ha úgy látjuk, hogy a hús lassan elkészül, kivesszük a levesből, és félretesszük hűlni. A levesbe szórjuk az előző este beáztatott babot, és tovább főzzük.
A csülök húsos részét kis darabrokra szedjük, a bőrős részét pedig megpróbáljuk minél nagyobb darabokban meghagyni. Visszaöntjük a levesbe, sózzuk, borsozzuk majd addig főzzük, míg a bab megpuhul. Közben elkészítjük a habarást.
A tejfölbe szórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd a 2-3 merőkanál leves levével elkeverjük, hőkiengyenlítést végzünk. Állandó kavarás mellett óvatosan beleöntjük a levesbe, majd még egyszer felforraljuk, és tálalhatjuk is.
(Via Nosalty)