Majorannás csülkös bableves

Hozzávalók

  • 500 g fejtett bab
  • 4 l víz
  • 1 kg sertéscsülök
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 1 nagy db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya (nem kötelező)
  • 3 db babérlevél
  • 3 ek majoranna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 500 g tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Elkészítés

A babot egy tálba szórjuk, felöntjük vízzel, és fél napig pihentetjük.

A csülköt alaposan megmossuk, majd egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és mellédobjuk a megpucolt hagymát, répákat, fokhagymát és ízlés szerint a burgonyát (ha sűrűbben szeretjük a levest, mindenképp dobjunk bele egy nagy darabot).

Fűszerezzük a babérlevelekkel és a majorannával. Letakarva kb. 3 óráig főzzük, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhul.

Ha úgy látjuk, hogy a hús lassan elkészül, kivesszük a levesből, és félretesszük hűlni. A levesbe szórjuk az előző este beáztatott babot, és tovább főzzük.

A csülök húsos részét kis darabrokra szedjük, a bőrős részét pedig megpróbáljuk minél nagyobb darabokban meghagyni. Visszaöntjük a levesbe, sózzuk, borsozzuk majd addig főzzük, míg a bab megpuhul. Közben elkészítjük a habarást.

A tejfölbe szórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd a 2-3 merőkanál leves levével elkeverjük, hőkiengyenlítést végzünk. Állandó kavarás mellett óvatosan beleöntjük a levesbe, majd még egyszer felforraljuk, és tálalhatjuk is.

(Via Nosalty)