Bableves csipetkével

Hozzávalók

Leves

  • 30 dkg fejtett bab
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 közepes db paprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • 1 kis db vöröshagyma
  • 3 kávéskanál só
  • 1 kk kakukkfű
  • bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • 3 púpozott ek finomliszt
  • 2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 2 kk majoranna

Csipetke

  • 10 dkg finomliszt
  • 5 evőkanál víz (szükség szerint)

Elkészítés

Leves

A megtisztított babot előzőleg beáztatjuk, majd leöntjük a vizet, és tiszta vízben feltesszük főni a babot.

Megtisztítjuk a zöldségeket, és amikor félkemény a bab, hozzáadjuk.

Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, borssal, köménymaggal, és puhára főzzük.

Az olajhoz adjuk a lisztet és a zúzott fokhagymát, hagyományosan rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, fokozatosan hígítjuk vízzel, csomómentesre keverjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, és beleszaggatjuk a csipetkét. Vágott petrezselymet szórunk a tetejére és majoránnát.

Csipetke

A lisztből pici sóval és kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk.

A forrásban lévő levesbe csipkedjük, és megfőzzük.

(Via Nosalty)