Hozzávalók
Leves
- 30 dkg fejtett bab
- 2 közepes db fehérrépa
- 3 közepes db sárgarépa
- 1 kis db zeller
- 1 közepes db paprika
- 1 közepes db paradicsom
- 1 kis db vöröshagyma
- 3 kávéskanál só
- 1 kk kakukkfű
- bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál köménymag
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 3 púpozott ek finomliszt
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 2 kk majoranna
Csipetke
- 10 dkg finomliszt
- 5 evőkanál víz (szükség szerint)
Elkészítés
Leves
A megtisztított babot előzőleg beáztatjuk, majd leöntjük a vizet, és tiszta vízben feltesszük főni a babot.
Megtisztítjuk a zöldségeket, és amikor félkemény a bab, hozzáadjuk.
Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, borssal, köménymaggal, és puhára főzzük.
Az olajhoz adjuk a lisztet és a zúzott fokhagymát, hagyományosan rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, fokozatosan hígítjuk vízzel, csomómentesre keverjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, és beleszaggatjuk a csipetkét. Vágott petrezselymet szórunk a tetejére és majoránnát.
Csipetke
A lisztből pici sóval és kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk.
A forrásban lévő levesbe csipkedjük, és megfőzzük.
(Via Nosalty)